قدمگاههاي شهر نائين



قدمگاههاي شهر نائين

در شهر نائين نيز چند قدمگاه وجود دارد كه منسوب به إمام رضاعليه السلام است.

قدمگاه مسجد قديمان يا مسجد جامع قديم كه بنابر گفته بلاغي، مسجد قدمگاه بوده و بر اثر كثرت استعمال «مسجد قديمان» نام گرفته، از كهن ترين مساجد جامع معروف نائين است و قبل از ظهور اسلام در ايران، اين مسجد آتشكده بوده است. قدمگاه، در ضلع جنوب شرقي مسجد به شكل مثلث است كه يك متر از زمين ارتفاع دارد و اطراف آن را نرده چوبي نصب كرده اند. نقش پايي بر روي سنگ به چشم مي خورد كه قدر مسلم به عنوان يادگار از ورود و توقف آن حضرت در اين مكان ساخته شده است. صاحب كتاب تاريخ نائين معتقد است كه حضرت رضاعليه السلام در اين مسجد نماز گزارده است. و علاوه بر آن از مسجد و حمّام إمام ( تاريخ نائين، 9/1عليه السلام و/2 9 - 58. )

رضاعليه السلام در محلّه گودالو يا محلّه سنگ نائين نام مي برد كه حضرت عليه السلام در آن جا نماز گزارده و استحمام فرموده اند. بلاغي در تاريخ نائين مي افزايد: از مجموع اين آثار و جهات تاريخي ديگر معلوم است در همان سفري كه حضرت رضاعليه السلام از مدينه به مرو تشريف فرما شده اند نائين در مسير راه آن حضرت بوده است، ولي به نقل از شيخ صدوق مي نويسد: حضرت رضاعليه السلام در نيشابور وارد شده به محله قزوينيها و در آن جا حمّامي بود و چشمه اي كه آبش كم شده بود و آن چشمه چند پله در گودي بود، حضرت تشريف برد در ميان آن چشمه و غسل كرد و نماز خواند و فعلاً هم مردم ميان آن چشمه مي روند و به قصد تبرّك غسل مي كنند و از آن مي آشامند و در پشت آن چشمه نماز مي خوانند و حوائج خود را از خداوند مي خواهند و مستجاب مي شود و آن چشمه معروف است به «عين كهلان». صاحب منتخب التواريخ در ص 552 مي نويسد: محتمل است كه چشمه همان قدمگاه باشد و آن چشمه معروف به حمام الرضاعليه السلام است. سحاب، در زندگاني حضرت عليّ بن موسي الرضاعليه السلام مي نويسد: اگر چه امروز، از نيشابور تا قدمگاه فاصله زياد است ولي بعيد نيست نيشابور آن روز در نهايت آبادي و پرجمعيّتي بوده و دامنه آن تا قدمگاه گسترش داشته است و آن جا يكي از محلات شهر به شمار مي آمده است. بلاغي ( بلاغي، تاريخ نائين، 230/2، 231، 233. )

در تاريخ نائين در ذكر اولياءاللّه و كساني كه در خاك نائين مدفون هستند مي نويسد: سلطان موصيله زني است كه اهل موصل و از خدمه حضرت رضاعليه السلام بوده و در ( تاريخ نائين، 1/صلي الله عليه واله صلي الله عليه واله . )

سفري كه حضرت به نائين تشريف فرما شده اند وفات يافته و در اين سرزمين دفن شده است. مردي به نام أحمد كه او هم از خدمه حضرت بوده و پس از رحلت حضرت رضاعليه السلام چون حسن استقبال اهالي را نسبت به حضرت ديده و نائين از دسترس حكّام بني عبّاس دور بوده لذا در آن جا مسكن گزيده و زماني كه روحش به شاخسار جنان پرواز كرده در آن سرزمين دفن شده است.

( زندگاني حضرت عليّ بن موسي الرضاعليه السلام ، ص صلي الله عليه واله عليه السلام 2. )